Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Column: Europa moet middengolffrequenties verdelen at General Satellite News forum; Ondanks de beperkte waarde van de middengolf is er nog steeds belangstelling voor deze traditionele omroepband. Deze verschilt echter van ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Column: Europa moet middengolffrequenties verdelen
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 104786
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Column: Europa moet middengolffrequenties verdelen - 17-June-2009, 15:50

Ondanks de beperkte waarde van de middengolf is er nog steeds belangstelling voor deze traditionele omroepband. Deze verschilt echter van gebied tot gebied in Europa. Zo is de middengolf in Duitsland nauwelijks van belang, maar is er in Engeland nog wel sprake van een significante AM-beluistering. Nederland zit daar zon beetje tussenin.

De verdeling van de middengolf is echter hopeloos achterhaald. Op dit moment gaat dat in twee stappen: eerst worden de frequenties over de landen verdeeld, daarna mag elk land vaststellen welke (commercile) partij de frequentie mag gebruiken. Maar de middengolffrequenties (en zeker lange golf) zijn grensoverschrijdend. Zo gebruikt Engeland er een aantal om Nederland en andere landen te bereiken. Andersom werd vanuit Nederland door radiozender BigL gericht op Engeland uitgezonden - het station is een Engelstalige zender van nederlandse bodem gericht op Engeland. Luxemburg is het meest spectaculaire voorbeeld van een land dat haar frequenties uitsluitend internationaal gebruikt.

De Nederlandse lange golf-frequentie 171 kHz moet met een vergelijkende toets worden verdeeld, maar de lange golf is alleen interessant voor Engeland. Moet dan de Nederlandse overheid vaststellen welke partij het meest geschikt is om de Britse markt te bedienen? In 2003 beoordeelde Den Haag ook al de aanvraag van BigL, waarbij gekeken werd of het bedrijfsplan van de radiozender klopte, maar dat was helemaal toegesneden op de Britse situatie.

De laatste Europese verdeling dateert van 1975, meer dan 35 jaar geleden. Toen de radio-omroep in dit werelddeel er nog heel anders uitzag. Er waren vrijwel uitsluitend publieke omroepen waarbij elk land streefde zoveel mogelijk golflengtes binnen te halen voor haar eigen omroep.

Anno 2009 worden in veel landen de AM-frequenties niet meer voor de publieke omroep gebruikt, in Nederland wordt alleen nog maar Radio 5 op de middengolf uitgezonden, alle ander twaalf Nederlandse frequenties zijn voor de commercielen. Hoe moet een land zich opstellen bij de volgende internationale verdeling?

In Belgi laat men de frequenties gewoonweg leeg staan, na ze jarenlang voor dubbel uitzenden te hebben gebruikt. In Engeland is nog veel dubbele dekking door lokale zenders van de BBC. Kortom: grote verschillen en een inefficinte verdeling over Europa.

In de VS worden alle frequenties door een federaal orgaan verdeeld, de FCC. Zoiets kan ook in Europa, in ieder geval met de middengolffrequenties. Marktpartijen kunnen zich dan rechtstreeks wenden tot Brussel, die de aanvraag op zuivere gronden kan beoordelen, waarbij lokale politieke en marktbeschermende voorkeuren worden uitgesloten. Voor zover er nog vraag is vanuit de publieke sector kan deze eveneens op redelijkheid worden getoetst en worden toegewezen.

De verdeling wordt daarmee efficinter omdat middengolffrequenties nu worden ingezet waar er vraag is door de markt, en niet waar ze toevallig in een grijs verleden zijn gecordineerd. De vergunninghouders moeten zich aan Europese regels houden waardoor level playing field ontstaat. Brussel houdt uiteraard rekening met de ITU-eisen waardoor storing en chaos, die er op dit moment nog steeds is, kan worden teruggedrongen.

Europa heeft ervoor gezorgd dat het monopolie van de publieke omroep in veel landen, zoals Nederland, werd doorbroken. Dankzij Europa kwamen er frequenties beschikbaar voor private omroepen. Nu proberen overheden de commercile omroepen nog te dwarsbomen door onredelijke (financile) voorwaarden te stellen. Met een verdeling direct door Europa, om te beginnen voor de middengolf, zijn we daar vanaf.

Ruud Poeze
(Radio Paradijs 1584AM/Quality Groep)
Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox