Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Concertzender geschokt door opheffingsplannen NPO at General Satellite News forum; Oprichters en medewerkers van de Concertzender en muziekliefhebbers in binnen- en buitenland zijn ernstig bezorgd over het voornemen van de ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Concertzender geschokt door opheffingsplannen NPO
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 104853
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Concertzender geschokt door opheffingsplannen NPO - 16-July-2009, 08:20

Oprichters en medewerkers van de Concertzender en muziekliefhebbers in binnen- en buitenland zijn ernstig bezorgd over het voornemen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de activiteiten van de Concertzender in Hilversum te beindigen, dan wel onherkenbaar te reduceren tot een beperkt aantal digitale themakanalen.

De Concertzender is sinds 1982 d radiozender voor serieuze muziek met een focus op nieuwe muziek, jazz, (andere) klassieke muziek, oude muziek, wereldmuziek, culturele raakvlakken en opera. Anders dan bij veel andere zenders gaat het de Concertzender niet om marktaandelen, luistercijfers of persoonlijkheden, maar om de muziek, haar beoefenaars en liefhebbers en haar (culturele) waarde.

Het bestuur van de Stichting Concertzender (Amsterdam) vindt het volstrekt onbegrijpelijk dat de Raad van Bestuur van de NPO deze unieke en noodzakelijke aanvulling op het publieke bestel wil stopzetten. En dit temeer omdat met een liquidatie niet meer vrijvallen dan hooguit drie jaarsalarissen van bestuurders van de NPO (een half miljoen) op een totale mediabegroting van ruim 850 miljoen euro. Zoals Lucebert al zei, alles van waarde is weerloos.

Het interim-bestuur van de Stichting Concertzender (Amsterdam) heeft sinds de overdracht aan Hilversum in 1998 een sluimerend bestaan geleid in het vertrouwen dat de Concertzender na de nodige omzwervingen een duurzame bedding had gevonden in de schoot van het landelijke publieke bestel. Het stichtingsbestuur is nu ruw gewekt uit deze droom en ziet zich genoodzaakt zoveel mogelijk krachten te mobiliseren om nog bijtijds een alternatieve oplossing te vinden. Dit om de continuteit te waarborgen van dit podium voor (alternatieve) serieuze muziek en aankomend muziektalent.

Doelstelling is de uitzendingen van Concertzender te continueren. Deze komen dankzij de onvermoeibare inzet van de betaalde en vrijwillige medewerkers het etmaal en de week rond tot stand en brengen zoveel luisterplezier bij zoveel mensen over de hele wereld. Speciaal punt van zorg van het bestuur zijn het unieke archief van eigen opnamen sinds 1982 en de omvangrijke fonotheek, die zijn ondergebracht in Hilversum.

Een fysieke terugkeer naar bakermat Amsterdam ligt voor de hand en wordt onderzocht, maar kan natuurlijk slechts virtueel zijn voor een omroep die na veel vijven en zessen (Radio 6 legde eerder beslag op alle kabelfrequenties van 'voorheen de Concertzender') eindelijk ook weer te ontvangen is in een stad als Rotterdam. Eind vorige week bepaalde de rechtbank na een jarenlange procedure dat de kabelmaatschappij Ziggo ten onrechte de doorgifte in Amstelveen weigerde, in weerwil van de wens van de plaatselijke programmaraad. Ondertussen 'excelleert' de Concertzender via internet in de top-10 wereldwijd en laat zo zien waarin een klein land groot kan zijn, zoals het kabinet dat graag ziet.

Zowel de oprichting van de Concertzender in 1982 door P. Hans Frankfurther en toenmalig IJsbreker-directeur Jan Wolff, als de integratie in het publieke bestel in 1998 was ingegeven door dezelfde kernpunten. De Raad van Bestuur van de NPO stelde nog in zijn Meerjarenbegroting 2008-2012: "De Concertzender staat sinds 1982 garant voor opmerkelijke en eigenwijze programmas [...] die een belangrijke rol [vervullen] bij de radiostrategie van de publieke omroep en [...] ook in de toekomst een belangrijke rol [kunnen] vervullen."

Eind 2008, toen de Concertzender haar 25-jarig jubileum vierde, citeerde minister Plasterk van OC&W exact deze typering van het NPO-bestuur in zijn antwoord van 18 november op vragen van Kamerlid Boris van der Ham (D66) over eerdere voornemens van soortgelijke strekking. Medewerkers van de Concertzender overhandigden de minister toen een petitie met duizenden steunbetuigingen uit binnen- en buitenland. De brede steun van de muziekwereld en het trouwe publiek hebben in de afgelopen kwart eeuw ruimschoots bevestigd dat de Concertzender haar opmerkelijke aanvullende rol volledig waarmaakt in ons media- en kunstenlandschap, tegen condities waarvan het bestel alleen maar kan dromen: uit liefde, en geen cent te veel.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox