Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Henk Terlingen centraal in KRO Profiel at General Satellite News forum; Veertig jaar na de maanlanding portretteert KRO Profiel Henk Terlingen, de televisie-presentator die in die dagen uitgroeide tot een legende ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Henk Terlingen centraal in KRO Profiel
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 104849
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Henk Terlingen centraal in KRO Profiel - 20-July-2009, 09:20

Veertig jaar na de maanlanding portretteert KRO Profiel Henk Terlingen, de televisie-presentator die in die dagen uitgroeide tot een legende in Nederland: 'Apollo Henkie'. Terlingen overleed in 1994; hij werd maar 52 jaar. Het verhaal van Terlingen is het verhaal van een hyperintelligente Amsterdamse jongeman, als jongste verslaggever van Sport in Beeld (nu Studio Sport) ineens van zijn bazen de opdracht krijgt om wekenlang de centrale presentator te zijn van de grootste televisiegebeurtenis uit de geschiedenis: de landing op de maan. Terlingen kwijt zich zo briljant van die taak, dat veertig jaar na dato oud-collega's nog altijd in grote bewondering terugblikken.

Oud-nieuwslezer Joop van Zijl roemt in KRO Profiel het fotografisch geheugen van Terlingen. "Hij hoefde al die technische rapporten van de Nasa maar een keer te gezien en ze zaten voorgoed in zijn kop. Bij de live-uitzendingen interpreteerde en vertaalde hij met onwaarschijnlijk gemak elke scheet uit de ruimte. Wij, gewone stervelingen, waren de weg op de maan allang kwijt, Henk was ieders gids."

Sportpresentator Tom Egbers, voor wie Terlingen veel later leermeester en eindredacteur zou zijn, aarzelt niet Terlingen te duiden als de beste presentator uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie. "Hij was steengoed, geestig, kristalhelder, analytisch, had werkelijk alles mee. Bovendien onderscheidde Terlingen zich ook nog eens als talenwonder. Hij sprak zelfs Fins en Hebreeuws, gewoon omdat hij dat wel interessante talen vond."

Feitelijk duurde de 'zichtbare carriere' van Terlingen amper vijf jaar. Daarna werd hij wegens stemproblemen achter de schermen actief. De journalist Jeroen Terlingen (geen familie) die een biografie over hem schreef typeert hem als 'de James Dean van de Nederlandse televisie: wild leven, jong sterven'. Volgens de biograaf had Henk Terlingen een ernstig drankprobleem. Zelfs in de nachtelijke uitzending van de maanlanding zou de presentator enige tijd de studio hebben verlaten om bij de overburen een borrel te pakken.

In een mix van actualiteiten, sport en amusement maakte presentator Terlingen er in het programma een gewoonte van om gekscherend hoogmogenden te imiteren. "Ministers, omroepbazen, hij maakte de kachel met ze aan", weet oud-collega Ruud ter Weijden nog. "De Raad van Beheer van de publieke omroep schoffeerde hij in uitzendingen consequent als 'Reet van Behaar'."

Na zijn veertigste stopte Henk Terlingen met drinken. Hij ging in de Betuwe wonen en hertrouwde de vrouw die eerder ooit uit wanhoop bij hem was weggelopen. Maar juist als zijn tumultueuze leven in de luwte raakt, slaat het noodlot toe. Terlingen krijgt kanker.

Enkele dagen voordat euthanasie hem uit zijn lijden verloste, hield hij in een etablissement in Hilversum een afscheidslunch met oud-collega's. "Daar nam hij afscheid van zijn werk, dus afscheid van zijn leven", zegt zijn zoon David Terlingen. Joop van Zijl herinnert zich de bijeenkomst als een bizar schouwspel. "Wat zeg je tegen een vriend die er straks niet meer zal zijn? Het is theater dat je natuurlijk niet wil meemaken. Ik heb hem gezegd: See you at the return."
KRO Profiel: Henk Terlingen, maandag 20 juli om 22.40 uur bij de KRO op Nederland 2.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox