Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Mediacode gezinsmoorden niet nodig at General Satellite News forum; De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) vindt het instellen van een mediacode voor gezinsmoorden - in de media vaak als ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Mediacode gezinsmoorden niet nodig
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 104788
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Mediacode gezinsmoorden niet nodig - 11-June-2009, 16:10

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) vindt het instellen van een mediacode voor gezinsmoorden - in de media vaak als gezinsdramas aangeduid - niet nodig. In de Leidraad van de Raad (2007) staan de standpunten vervat over wat de Raad wel of niet vindt passen bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de journalist.

Voorop staat volgens de Raad dat een journalist vrij is in zijn selectie van nieuws en dat een nieuwsbericht zoveel mogelijk de gegevens dient te bevatten die het mogelijk maken een waarheidsgetrouw beeld van een nieuwsfeit te vormen. Dit geldt ook voor publicaties over misdrijven, temeer daar deze een signaalfunctie kunnen hebben jegens burgers en overheid. Bij geweldsmisdrijven tegen personen kan volledigheid op het punt van de identiteit van het slachtoffer bovendien voorkomen dat verwarring met anderen optreedt, als gevolg waarvan bij derden nodeloze ongerustheid kan ontstaan.

De Raad adviseert wel om details van een misdrijf weg te laten wanneer te voorzien is dat zij extra leed toevoegen aan het slachtoffer of zijn naaste familieleden, net zomin als details die niet noodzakelijk zijn om de aard of de ernst van het misdrijf, dan wel de gevolgen ervan, weer te geven.

De Raad staat verder op het standpunt dat de journalist steeds een afweging dient te maken tussen het belang dat met de publicatie is gediend en de belangen die door de publicatie zouden kunnen worden geschaad. Zo heeft de Raad het vermelden van de volledige naam c.q. het tonen van een herkenbare foto van betrokkenen in diverse zaken journalistiek onzorgvuldig geacht.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox