Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV at General Satellite News forum; De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 105628
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV - 03-June-2009, 13:27

De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op dit moment worden door facilitair bedrijf Technicolor de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname. Hierdoor is de definitieve start van HDTV bij de NPO een stap dichterbij gekomen. Aanvankelijk noemde de publieke omroep 'het eerste kwartaal van 2009' als startmoment voor de uitzendingen. Technicolor, verantwoordelijk voor het complete uitzendproces van de publieke omroep sinds het NOB niet meer bestaat, heeft blijkbaar meer tijd nodig gehad dan gepland.

Marc Poppenk, manager distributie, heeft dit desgevraagd laten weten. Maar ook nu wil de vertegenwoordiger van de NPO geen definitieve datum voor de start van HDTV noemen. "Gewoonweg om dat die nog niet bekend is. Het gebeurt in ieder geval dit jaar". De komende weken worden gebruikt om medewerkers met de nieuwe eindregie te laten kennismaken.

Wel is duidelijk dat de drie HD-kanalen van de NPO in 1080i met 25 beeldwisselingen per seconde gaan worden uitgezonden. Daarmee heeft de NPO goed geluisterd naar de wens van de kabelbedrijven en de HD kijker tijdens de sportzomer van verleden jaar. Toen startte de NPO het tijdelijke kanaal Nederland 1HD in het beeldformaat 720p maar werd op de kabel na diverse klachten van kijkers ook een HD-kanaal met 1080i beeldaanvoer voor de distributeurs beschikbaar gesteld.

Bij de NPO beraadt men zich ook nog op de bandbreedte (bitrate) waarmee men de HD kanalen aan de distributeurs gaat aanbieden. Zeker is wel dat de publieke omroep, om een goede beeldkwaliteit te garanderen, dit minimaal met 12 Mbit/s bandbreedte gaat doen.

De NPO moet nog met kabelaanbieders in overleg om de start van de HD-kanalen af te stemmen. Of vanaf de start van HDTV bij de NPO deze kanalen ook via de satelliet beschikbaar komen is nog niet bekend. Poppenk zegt in gesprek te zijn met CanalDigitaal. In tegenstelling tot de doorgifte in SDTV van de drie landelijke publieke televisienetten, waarvoor de NPO CanalDigitaal betaalt, is de NPO niet van plan om de kosten van de satellietverspreiding van de HDTV-kanalen voor haar rekening te nemen.

Als de uitzendingen van start gaan zullen overigens de meeste programma's nog in standaard definitie worden doorgegeven. Er is nauwelijks budget voor het produceren van programma's in HD. De kabelmaatschappijen gaan de publieke omroep een vergoeding betalen voor het beschikbaar stellen van de HD-signalen. Dat bedrag kan onder de omroepen worden verdeeld om de meerkosten van productie in HD te dekken. Ook is te verwachten dat de NOS een aantal sportprogramma's in HD zal doorgeven, wanneer HD-beelden van evenementen in het buitenland in hoge resolutie beschikbaar zijn. Tevens is de studio van Nova al volledig uitgevoerd in HD. Deze kan ook door Studio Sport worden gebruikt.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox