Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, 'Raket die Storimans doodde was test' at General Satellite News forum; De dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans op 12 augustus 2008 in de Georgische stad Gori is te wijten ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
'Raket die Storimans doodde was test'
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 103213
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
'Raket die Storimans doodde was test' - 12-August-2009, 10:20

De dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans op 12 augustus 2008 in de Georgische stad Gori is te wijten aan een Russische raket van het type Iskander SS-26 die vol clustermunitie zat. De Russen wilden dit nieuwe wapen testen om oorlogservaring op te doen met het type, waardoor de marktwaarde van de raket zou stijgen.

Dit concludeert RTL Nieuws-journalist Jeroen Akkermans in de documentaire Onderzoek in Gori - De dood van Stan Storimans, die RTL 4 woensdagavond (22.55 uur) uitzendt, een jaar na de dood van Storimans. In de documentaire spreekt Akkermans met onder anderen overlevenden, ooggetuigen en nabestaanden van de raketinslag op het Stalinplein in Gori, waarbij ook elf Georgische burgers om het leven kwamen.

Akkermans gaat op zoek naar de toedracht van de aanslag. "Wie heeft er geschoten, waarmee en waarom is Stan om het leven gebracht. Nu wil ik het weten ook", vraagt Akkermans, die destijds zelf gewond raakte, zich in de documentaire af. Het antwoord komt van de Duitse raketexpert Robert Schmucker, die stelt dat de Iskander door de Russen werd getest in een oorlogssituatie, omdat hiermee de strategische waarde en de marktprijs van nieuwe raketten worden bepaald. Nog vlak voor de wapenstilstand lieten de Russen nog even hun machtsvertoon zien om burgers angst aan te jagen, om potentile kopers van de raket te imponeren en om vijanden af te schrikken.

Op cynische toon constateert Akkermans dat de 7,2 meter lange en 4600 kilo wegende raket "uitstekend heeft gefunctioneerd". De raket van Russische makelij zou doelgericht zijn afgevuurd vanaf Russisch grondgebied, ongeveer op 240 kilometer afstand van Gori, waar de bevolking al op de vlucht was geslagen en het Georgische leger 's nachts was vertrokken.

De documentaire begint met beelden van het Stalinmonument, gemaakt door Storimans, vlak voor de inslag die werd vastgelegd door beveiligingscamera's. Akkermans zelf verzorgt vanaf de plek des onheils een indringend ooggetuigeverslag en vertelt hoe hij zijn collega Stan Storimans probeerde te helpen in de hoop dat hij nog leefde.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox