Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, RTL Nieuws krijgt rekening van 12.000 euro wegens beroep op WOB at General Satellite News forum; RTL Nieuws maakte deze week het declaratiegedrag van wethouders in de Nederlandse gemeenten openbaar. Het nieuwsprogramma deed dat via een ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
RTL Nieuws krijgt rekening van 12.000 euro wegens beroep op WOB
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 105540
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
RTL Nieuws krijgt rekening van 12.000 euro wegens beroep op WOB - 29-June-2009, 08:10

RTL Nieuws maakte deze week het declaratiegedrag van wethouders in de Nederlandse gemeenten openbaar. Het nieuwsprogramma deed dat via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). RTL ontving van 35 gemeenten een rekening voor gevraagde informatie. De totale rekening is bijna 12.000 euro. Behalve kopieerkosten brachten gemeenten ook het loon in rekening van de ambtenaren die de informatie moesten opzoeken.

De rekeningen varieerden van 19,25 euro van Apeldoorn tot 1.843,00 euro van Venlo. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten mogen gemeenten deze kosten in rekening brengen. VNG-woordvoerder Arjen Konijnenberg: "Wij hebben het onze juristen helemaal laten uitzoeken en er is jurisprudentie. Het is onlangs nog weer eens bevestigd door minister Ter Horst die naar aanleiding van Kamervragen de beslissing bij de gemeente zelf legde."

WOB-expert Roger Vleugels ziet het echter anders. "Deze gemeenten zijn illegaal bezig, toegang tot overheidsinformatie moet voor iedereen gratis toegankelijk zijn", zegt hij. Wel mogen volgens Vleugels de kopieerkosten in rekening worden gebracht.

Een ambtenaar van de gemeente Leerdam (rekening 1172,60 euro) verdedigt de rekening: "Er heeft behoorlijk wat tijd in gezeten om alles uit te zoeken", zegt de ambtenaar in het AD. "De namen moesten geanonimiseerd worden. Wij hebben het recht om geld in rekening te brengen bij taakrovende klussen. Ik ben er twintig of dertig uur mee bezig geweest."

RTL zegt de kopieerkosten te willen betalen maar gaat bezwaar maken tegen de kosten voor het afhandelen van het verzoek. "Wij gaan het bedrag hoe dan ook vorderen. Maar de betalingstermijn is nog niet verstreken, dus we wachten het nu rustig af", zegt de Leerdamse ambtenaar.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox