Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Rudolf Spoor over eerste maanlanding at General Satellite News forum; "Bijzondere televisie, hele bijzondere televisie ...". Na veertig jaar herinnert NOS-regisseur Rudolf Spoor zich de uitzendingen van de de Apollo ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Rudolf Spoor over eerste maanlanding
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 105536
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Rudolf Spoor over eerste maanlanding - 19-July-2009, 20:20

"Bijzondere televisie, hele bijzondere televisie ...". Na veertig jaar herinnert NOS-regisseur Rudolf Spoor zich de uitzendingen van de de Apollo 11-missie als de dag van gisteren. Samen met presentator 'Apollo Henkie' Henk Terlingen, maandeskundige Chriet Titulaer en hoofd radio Kees Buurman was Spoor verantwoordelijk voor de dagenlange serie live-programma's rond de maanlanding. Een historische missie en een historische televisiegebeurtenis. "We kregen carte blanche."

De NOS had ook veel van de voorgaande Apollo-missies uitgezonden, dus de techniek om het beeld per satelliet door te sluizen naar de Nederlandse huiskamers hadden de technici al goed onder de knie. Maar voor Apollo 11 gingen alle registers open. "We kregen van de directie groen licht om dag en nacht uit te zenden. Er kon heel veel, er waren nog geen commercile televisiestations. Dus ja, een geweldige kijkdichtheid."

Spoor verzamelde als ruimtevaarthobbyist al sinds de jaren vijftig van alles over de NASA-missies en had al veel contacten gelegd in de Verenigde Staten. Dat konden we geweldig uitbuiten toen de Apollo-vluchten kwamen. Henk Terlingen en ik brachten bezoeken aan de NASA in Amerika voor voorbesprekingen en persconferenties, en we hadden de vluchtboeken."

Daarnaast kreeg Spoor modellen van de raket en de maanlander mee van NASA. "We hadden een heel mooi decor in de studio. Hele grote maanplaten en kleine maquettes om te laten zien wat er gebeurde. De lancering, het vertrek uit een baan om de aarde, de reis naar de maan toe, de baan om de maan, het loskoppelen, de landing en het weer terugkeren. En Arnold Kroon had drie presentatietafels ontworpen, waar ook nog zwartwit-monitoren inzaten. Die leken een beetje op de planeet Saturnus, dat was het idee erachter."

Met de vluchtinformatie en de mededelingen die de European Broadcasting Union (EBU) vanuit Genve doorgaf, wist Spoor vooraf precies wat er ging gebeuren. "Ik hoorde een minuut of drie van tevoren wat voor wijzigingen er zouden komen, en die gaf ik dan door aan Chriet of Henk. En dan kwam het voor dat de EBU zei: mission control meldt dat er de komende acht minuten geen beelden komen. Ja, dan kan je niet een zwart plaatje laten zien of 'even geduld alstublieft'. Ik had dus op de studiovloer allemaal karretjes met tientallen fotos. Dat wist Henk, die had een checklist. Dus dan riep ik alleen maar bijvoorbeeld: Henk, zo lang vallen de beelden weg, wat eten de astronauten?"

Kijkers konden zelf ook vragen stellen. "Allemaal mensen die belden. We kregen wel 400 tot 500 vragen binnen, alleen al tijdens die nacht". Spoor herinnert zich nog hoe de hele ploeg tijdens de uitzending, na de landing, werd ontboden door minister Marga Klomp. Die was net als Joseph Luns namens de regering aanwezig in de studio. "We kregen allemaal een roos aangeboden door Mevrouw Klomp", zegt Spoor. "Een beetje apart. Ik bedoel, we deden gewoon ons werk."


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox