Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, 'TROS moet Mediawet beter naleven' at General Satellite News forum; Minister Ronald Plasterk (Media) eist van de TROS dat de omroep in de toekomst de regels van de Mediawet nauwkeurig ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
'TROS moet Mediawet beter naleven'
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 104822
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
'TROS moet Mediawet beter naleven' - 29-June-2009, 20:50

Minister Ronald Plasterk (Media) eist van de TROS dat de omroep in de toekomst de regels van de Mediawet nauwkeurig naleeft. Indien de omroep dit niet doet, komt zij wat Plasterk betreft niet voor een volgende uitzendlicentie voor de periode 2010-2015 in aanmerking.

Dit heeft Plasterk maandag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten. Na onderzoek naar de sponsoring van het kinderprogramma Bibaboerderij vermoedt het Commissariaat voor de Media dat de TROS de Mediawet heeft overtreden. Het betreft een voorlopige conclusie.

Volgens Plasterk lijkt het erop dat de TROS opzettelijk de regels heeft overtreden en zelfs heeft vastgelegd dat de sponsor, supermarkt C1000, de eventuele boete voor zijn rekening neemt. Volgens Plasterk incasseerde de TROS de afgelopen jaren de meeste boetes voor overtredingen van vooral de sluikreclame- en sponsorregels. "De TROS lijkt het niet zo nauw te nemen met zijn plichten binnen het publieke bestel en daarin een bestendige lijn te ontwikkelen", aldus Plasterk.

De TROS reageert verbaasd op de waarschuwing van Plasterk. "Het dreigement van de minister dat we wellicht niet voor een nieuwe erkenning in aanmerking zouden komen, stelt ons teleur, omdat we al jarenlang loyaal zijn aan het publieke bestel. We stoppen al tijden eigen vermogen in de programma's. We hebben er dus geen enkel (financieel) belang bij de Mediawet te overtreden. We betreuren het zeer dat deze suggestie wordt gewekt", aldus de TROS-woordvoerster, die erop wijst dat de boete uit 2008 voor het programma Alle fans aan dek nog niet definitief is, omdat de bezwaarprocedure nog loopt.

De Tweede Kamer houdt woensdag een spoeddebat over misstanden bij de publieke omroepen, naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad medio juni. Dinsdag buigt de Eerste Kamer zich er over. Plasterk dreigde destijds al meteen met strenge sancties als omroepen zich niet aan de eigen gedragscode en de Mediawet houden.

BNN is een van de andere omroepen die aanleiding gaf voor een nader onderzoek van het Commissariaat, omdat BNN-voorzitter Patrick Lodiers via een BV inkomsten zou vergaren uit de opbrengst van dvd's rond het tv-programma De Lama's. Het Commissariaat constateert dat er weliswaar onhandig is geopereerd, maar dat de grenzen van de Mediawet niet zijn overschreden.

Volgens Plasterk heeft BNN maatregelen genomen. Het salaris van Lodiers wordt verlaagd en de inkomsten van zijn nevenactiviteiten worden teruggestort op de rekening van BNN.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox