Eurocardsharing

Go Back   Eurocardsharing > General Discussions > General Satellite News > Latest Satellite News (Dutch)

Latest Satellite News (Dutch) Discussion, Uitgevers niet blij met reclame op sites publieke omroep at General Satellite News forum; Tijdens het Nationaal Uitgeverscongres gaf uitgever Rob Haans zijn mening over valse concurrentie van de publieke omroep. Die begeeft zich ...

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Uitgevers niet blij met reclame op sites publieke omroep
Old
  (#1)
Bacteria
Administrator
 
Bacteria's Avatar
 
Offline
Posts: 96,015

Level: 124 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Life: 4638 / 4638
Magic: 32005 / 102623
Experience: 68%

Thanks: 1,107
Thanked 5,578 Times in 1,419 Posts
Join Date: Oct 2006
Age: 37
Uitgevers niet blij met reclame op sites publieke omroep - 13-June-2009, 09:50

Tijdens het Nationaal Uitgeverscongres gaf uitgever Rob Haans zijn mening over valse concurrentie van de publieke omroep. Die begeeft zich volgens hem op internet met zwaar gesubsidieerd nieuws en actualiteiten. Op zich kan de Volkskrant de publieke omroep op internet wel velen, maar dat Ster vervolgens nog 226 miljoen euro (2008) uit de reclamemarkt haalt, gaat de uitgevers een hoge brug te ver. "Vroeger waren de markten voor televisie en kranten gescheiden, maar online schuiven ze in elkaar en komen ze in elkaars vaarwater. Hier ontstaat een oneerlijk speelveld."

Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS Nieuws, verdedigde zijn winkel tegenover Haans, maar ging niet in op de financiering. "Ik heb daar geen mening over. Het gaat mij om handhaving van de kwaliteit van de journalistiek die we bedrijven." Volgens Laroes hebben uitgevers ervoor gepleit dat de publieke omroep zich onthoudt van het aanbieden van websites. De voorzitter van de Nederlandse dagbladpers, Cees Spaan, bestempelde dat laatste vanuit de zaal tot een leugen. "Dat hebben wij nooit beweerd." Laroes: "Ik weet zeker van wel."

De feiten geven Laroes gelijk. In de brief die uitgevers en hoofdredacteuren van kranten aan minister Plasterk van OC&W stuurden staat letterlijk: "De ondertekenaars willen zich zeker niet keren tegen al het goede dat de publieke omroepen te bieden hebben, maar vragen zich wel af of het publiceren van tijdschriften en het bouwen van websites niet wat ver staan van de oorspronkelijke taak van de publieke omroep."

De dagbladen willen zich volgens Spaan niet echt verzetten tegen websites van omroepen inclusief de NOS, maar wel tegen reclame op die sites en tegen kruissubsidiering van nieuwssites met Ster-geld.

Volgens Laroes wil de NOS kennis delen van haar ontwikkeling, bijvoorbeeld van de mobiele applicaties, maar is daarvoor te weinig belangstelling van uitgevers. Ook kunnen krantensites videoreportages van de NOS en de beelden van de themakanalen als Journaal24 en Politiek24 vrij overnemen, maar daar maken ze nauwelijks gebruik van.

Volgens Haans zijn die NOS-reportages als gesloten geheel niet geschikt voor de Volkskrant-sites, maar zou de krant wel wat hebben aan de ruwe beelden die de NOS heeft. Volgens Laroes stuit een uitbreiding van de mogelijkheden op rechtenproblemen.

Laroes opende de aanval op het ANP. Volgens hem betalen de grote afnemers relatief te veel en maken ze het daarmee mogelijk voor hete ANP om tegen lage prijzen veel websites van nieuws in tekst, foto's en video te voorzien. Die kunnen daarmee goedkoop de concurrentie aangaan met grote nieuwsorganisaties. De NOS moet dit jaar een besluit nemen over een nieuw ANP-contract en Laroes zoekt naar alternatieven. Hij opperde de mogelijkheid van dat NOS met kranten direct gaat samenwerken voor binnenlands nieuws, zoals nu vaak al gebeurt met buitenlandse correspondenten.


Regards,

www.eurocardsharing.com
   
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum JumpECS on RSS ECS on Twitter ECS on Facebook ECS on Youtube
Follow us on:

Powered by vBulletin
Copyright 2002 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Dreambox